Szabadon mint a madár...

Freebirds

Freebirds

Hiányzott az egyik lába, mégis berendelték felülvizsgálatra

2013. június 11. - Lenny Jack

Olvasónk feldúltan mesélte, hogy ismerősét berendelték felülvizsgálatra Dombóvárról Szekszárdra. A rendelés az ÁNTSZ székházának emeletén található. Ahogy olvasónk fogalmazott, a beteg, akinek egyik lábát levágták, féllábon ugrálva tudott csak közlekedni. Azt sem hallgatta el, hogy a lift használatához, már bent az épületben, kaptak segítséget.

Kérdéseinkre Hosszúné dr. Ágó Krisztina, a Tolna Megyei Kormányhivatal Rehabilitációs Szakigazgatási Szervének igazgató-helyettese az alábbiakat válaszolta: A szakigazgatási szerv Szekszárdon két épületben, a Toldi u. 6. szám alatt és a Széchenyi u. 64. szám alatt működik. A mozgásukban korlátozottak bejutása tökéletesen biztosított az ügyfélszolgálati térbe a Toldi u. 6. szám alatti épületbe, ahol az Ellátási és Foglalkozási Rehabilitációs Osztály működik.

Mint írta, sajnálattal értesültek arról, hogy a mozgásában korlátozott ügyfelük nem, illetve nehézségek árán tudta megközelíteni Széchenyi utcai rendelőt. – Fontosnak tartom megjegyezni, ha az ügyfél jelzi, hogy nem tud megjelenni a szükséges vizsgálaton, biztosítják, hogy a szakvélemény iratok alapján készüljön. Az igény bejelentésekor, az adatlapon lehetőség van arra, hogy az ügyfél jelezze, mozgásában korlátozott. A lehetőségre mind az ügyfélszolgálaton, mind pedig a telefonon érdeklődőknek igyekszünk felhívni a figyelmét. Annak érdekében, hogy elkerüljük a hasonló eseteket, a vizsgálatra berendelésről szóló végzéshez mellékelünk egy teljes körű tájékoztató levelet is.

A Széchenyi u. 64. szám alatt a szakértői osztály az épület első, illetve a második emeletén működik. Az osztályt a mozgásukban korlátozottak, kérésükre, a Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv bejárata felől, az alagsoron keresztül tudják akadálymentesen megközelíteni. A nehézséget az okozza, hogy főbejárat még valóban nem akadálymentesített, és sokan itt próbálkoznak a bejutással. Ennek megoldására az épület-rész bővítését és felújítását megcélzó Európai Uniós finanszírozású projekt segítségével nyílik lehetőség. A projekt gazdája: a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal (Budapest), amely a Rehabilitációs Szakigazgatási Szerv szakmai irányítást látja el. Az eddig kapott információk szerint az akadálymentesített terület tervezett átadási időpontja 2014. nyár eleje. Azaz várhatóan június elseje.

Törvény írja elő
Az akadálymentesítés a fogyatékkal élők számára olyan feltételek biztosítását jelenti, melyek kiküszöbölik a hátrányaikat. Magyarországon az első, a fogyatékossággal élő emberek egészére kiterjedő törtvény 1998-ban születtet meg. A kormányzati szerveknek 2010. december 31.-ig, az önkormányzatoknak 2008-2009. illetve 2010. december 31.-ig, a magánszektornak, áruházaknak, vendéglátó-ipari és idegenforgalmi egységeknek, a vállalkozásként működő gyógyszertáraknak pedig 2013. december 31.-ig kell teljesíteniük az egyenlő hozzáférés feltételeit.

A bejegyzés trackback címe:

https://freebirds.blog.hu/api/trackback/id/tr155355536

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása