Szabadon mint a madár...

Freebirds

Freebirds

Akár 114 milliót is érhet az első Apple számítógép

2013. június 25. - Lenny Jack

Akár az 500 ezer dolláros (114,4 millió forint) leütési árat is elérheti egy 1976-os Apple I számítógép a New York-i Christie's aukciósház online meghirdetett árverésén.

Az elektro- és komputertechnika-történeti különlegesség a legelsőként megépített Apple számítógépek egyikeként a ma használt MacBookok, táblagépek és iPhone-ok előfutára. A Christie' First Bytes: Iconic Technology from the Twentieth Century (Az első bájtok: legendás technológia a 20. századból) címmel meghirdetett online licitje hétfőn kezdődött és július 9-ig tart.

A Steve Wozniak tervezte Apple I gép kikiáltási ára 300 ezer dollár, de az előzetes becslések szerint akár az 500 ezer dolláros leütési árat is elérheti.

„Ez a történelem egy olyan darabja, amely változást hozott a világba; ez volt az a pont, amikor megkezdődött a számítógépek forradalma” – mondta Ted Perry, nyugdíjazott iskolapszichológus, a relikviaként tisztelt Apple-termék jelenlegi tulajdonosa, aki ez idáig kartondobozban őrizte a gépet kaliforniai otthonában.

A 28-szor 36 centiméteres áramköri lapot – az Apple I sem tápegységgel, sem monitorral, sem burkolattal, sem billentyűzettel nem rendelkezett – annak idején 666,66 dollárért árulták. Nagyjából 200 darab készült belőle, ám a legtöbbjük eltűnt, vagy kiselejtezték. A megmaradt példányok számát jelenleg 30 és 50 közöttire becsülik.

Az első Apple termékek iránt rendkívül megnőtt az érdeklődés a cég alapítójának, Steve Jobsnak, 2011 októberében bekövetkezett halála óta. Múlt hónapban több mint 671 ezer dollárért cserélt gazdát egy másik Apple I. számítógép egy német aukciósházban, ezzel megdöntve a korábbi, novemberben felállított 640 ezer dolláros rekordot. A Sotheby’s aukciósházban pedig valamivel több mint 374 ezer dollárért talált új gazdára egy példány tavaly.

A most árverésre bocsátott készüléket, amelyre Perry annak idején csere útján tett szert, hétfőtől a kaliforniai Mountain Viewban működő Számítógép-történeti Múzeumban láthatják az érdeklődők.

A bejegyzés trackback címe:

https://freebirds.blog.hu/api/trackback/id/tr895376805

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.06.25. 16:50:28

Ki fizet ennyit egy ilyen régiségért? Nem az a tipikus műtárgy, ami szebbé teszi a lakást vagy legalább a vendégeknek mutogatni lehet.

É2I 2013.06.25. 17:20:16

Ez a baj, hogy ilyen szarokra dollár százezrek mennek el, csak a Sztív Sznobság miatt.
süti beállítások módosítása