Szabadon mint a madár...

Freebirds

Freebirds

A gyulladáscsökkentő táplálkozás

2013. május 14. - Lenny Jack

Sokan szeretnék a kényelmetlenséggel járó egészséges életmódot vitaminokkal, étrend-kiegészítőkkel helyettesíteni. Sajnos azonban a több évtizeden keresztül végzett önpusztítás káros hatásai nem tehetők semmivé néhány tabletta vagy csepp pár napon keresztül történő szedésével.

Ha már kialakult a betegség – elhízás, infarktus, rák stb. –, amit az egészségtelen ételek, a rossz minőségű alkohol, a mozgáshiány, a stresszes életmód, az agresszív törtetéssel kompenzált, szeretethiányban töltött élet okozott, akkor sokan hajlamosak étrend-kiegészítőkhöz nyúlni.

Ez legtöbbször eső után köpönyeg: még a legjobb kiegészítők (és természetesen a gyógyszerek) sem képesek pl. az infarktus során elhalt szívizmot újjáéleszteni. A beteg általános állapotát és túlélési esélyeit javíthatják, de a teljes gyógyulásra ilyenkor már nincs esély.

A megelőzés az, ahol a kiváló minőségű étrend-kiegészítők csodát tudnak tenni, de csak akkor, ha szedésüket életmódváltás is kíséri. Az alábbiakban az egészséges életmód talán legfontosabb összetevőjéről: az egészséges táplálkozásról lesz szó.

A Life Extension kutatói évtizedeket töltöttek azzal, hogy feltárják az egészséges táplálkozás mögött rejlő folyamatokat. A kutatási eredmények messze vannak a ma oly divatos és jól jövedelmező diétás rendszerek ajánlásaitól. Nem támogatják ezek az eredmények pl. azt, hogy együnk vacsorára csülkös babot, nem tudni, miből kikotyvasztott, szénhidrátmentes kenyérrel.

Azt sem ajánlják a Life Extension kutatói, hogy táplálkozzunk úgy, mint annak idején az „ősemberek”. Senki nem tudja ugyanis pontosan, hogy mit ettek az „ősemberek” 40.000 évvel ezelőtt, sem azt, hogy az emberi szervezet milyen étrendre lett kiatalálva – bár ennek ellenkezőjét sokan állítják magukról. Az alábbiakban tehát megpróbálom érthetővé tenni az utóbbi évtizedek tudományos eredményei alapján az egészséges táplálkozás néhány főbb szempontját.

Az öregedéssel megjelenő betegségek, például a szívbetegségek, a legtöbb rákos megbetegedés vagy az Alzheimer-kór közös gyökere a szervezetben jelen levő krónikus gyulladás. Bizonyára Ön is tisztában van a gyulladás mibenlétével, ha az a test felszínén fordul elő: jelei a fájdalom, a forróság, a duzzanat és a bőrpír. Amiről azonban lehet, hogy még nem hallott, az az, hogy a gyulladás a test belsejében is előfordulhat, és ilyenkor veszélyezteti igazán az egészséget. A gyulladás tulajdonképpen fokozott véráramlást jelent a fertőzött vagy sérült testrészben. Ebben a folyamatban a szervezet immunsejteket, tápanyagokat küld a sérülés helyszínére, hogy meggyorsítsa a gyógyulást, ami tehát hasznos folyamat. Ha azonban a gyulladásos állapot tartósan fennáll és krónikussá válik, az már károsítja a szervezetet, és súlyos betegségeket okoz.

Mi okoz krónikus gyulladást?

A főbűnösök a stressz, a mozgáshiány, a genetikai hajlam és a környezeti mérgek. Ezek mellett létezik még egy legalább ugyanilyen fontos tényező: a táplálék. A modern ember él-hal a gyulladáskeltő ételekért. A „modern” étrend állati fehérjében gazdag, ezért tele van arachidonsavval, egy többszörösen telítetlen omega-6 zsírsavval, melynek erős gyulladáskeltő hatása van. Az arachidonsav számos gyulladáskeltő anyag termelését fokozza a szervezetben; ezek közül legfontosabbak a – szinte kimondhatatlan és megjegyezhetetlen nevű – prosztaglandinok, prosztaciklinek, leukotriének és tromboxánok.

Az alábbi rövid lista azokat at ételeket tartalmazza, melyek a gyulladásos folyamatokat erősítik. Az egészséges táplálkozás jegyében érdemes ezért étrendünkben csökkenteni vagy teljesen elhagyni ezeket:

– Vörös húsok – különösen a zsíros vörös húsok 
– Fehér húsok – csirke, kacsa stb. 
– Tej, tejtermék – bármely állati tej
– Tojás 
– Sajtok – különösen a kemény sajtok

Mindig tartsuk szem előtt, hogy az egészséges táplálkozás az omega-3 és omega-6 zsírsavak megfelelő egyensúlyát feltételezi. Az omega-3 zsírsavak mérsékelik a gyulladásos folyamatokat, a legtöbb omega-6 zsírsav viszont fokozza azokat. Mai modern étrendünk túlzott mennyiségű omega-6 zsírsavat és minimális mennyiségű omega-3 zsírsavat tartalmaz. Ennek az arányeltolódásnak a megszüntetése nagy lépés a krónikus gyulladás csökkentése és az egészséges táplálkozás felé.

Melyek a gyulladáscsökkentő ételek? Szerencsére a természet számos olyan táplálékot kínál nekünk, melyek gyulladáscsökkentő hatásúak. Ilyenek többek között a zsíros tengeri halak, az olajok közül pl. az oliva- vagy a szőlőmagolaj, olajos magvakból a lenmag, a tökmag, a dió, gabonafélékből a barna rizs, a zab, a tönköly, a rozs, a kukorica vagy a köles. Gyümölcsökből pl. a meggyet, a cseresznyét, az epret, az áfonyát, a szedret vagy a ribizlit érdemes fogyasztani.

A bejegyzés trackback címe:

https://freebirds.blog.hu/api/trackback/id/tr705300184

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása