Szabadon mint a madár...

Freebirds

Freebirds

Mit tehet a gyomoroddal a csípőspaprika?

2013. május 13. - Lenny Jack

Elméletileg van rá esély, a gyakorlatban mégis szinte kizárt, hogy bármely csípőspaprika túladagolása halálhoz vezessen: a legtöbb ember szervezete még azelőtt megálljt parancsol, mielőtt a helyzet visszafordíthatatlanná válna.

Skóciában egy étterem évente megrendezi híres chilievő versenyét, amelyen a vállalkozó kedvű résztvevők a világ legerősebb chilipaprikáiból készült étel elfogyasztásával tehetnek tanúbizonyságot bátorságukról. A feladat azonban korántsem veszélytelen: a két évvel ezelőtti eseményen több versenyzőhöz is mentőt kellett hívni, miután a "gyilkos curry" fogyasztása közben hányni kezdtek, mások ájultan fordultak le a székről vagy izzadva a padlón vonaglottak levegő után kapkodva. A chilievő verseny nehézségét jól példázza, hogy az első helyezett mindössze 9 kanálnyit tudott az ételből elfogyasztani, a második helyezettet pedig kétszer is kórházba kellett szállítani, mivel hányása és gyomorfájdalmai nem akartak enyhülni.

Az Új-Mexikói Egyetemen működő, a chilipaprika-fajták tanulmányozására szakosodott intézet igazgatója elmondta, hogy a túlzásba vitt csípőspaprika-fogyasztás elméletileg akár halált is okozhat, azonban a legtöbb ember szervezete még jóval azelőtt "lekapcsol", mielőtt ez bekövetkezhetne. Egy 1980-as kutatás során kiszámolták, hogy a legerősebbnek számító chilifajtákból porrá őrölve közel 1,4 kilónyit kellene egyszerre elfogyasztani ahhoz, hogy egy 70 kilós embernél bekövetkezzen a halál. Ez lássuk be, nem túl életszerű helyzet.

chilli.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://freebirds.blog.hu/api/trackback/id/tr665298794

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása