Szabadon mint a madár...

Freebirds

Freebirds

Norbi visszavág: Nem loptam!

2013. május 12. - Lenny Jack

BUDAPEST – Mint arról beszámoltunk, Schobert Norbi (42) ellen összefogtak a legnagyobb hanglemezkiadók, és több százmillió forintot követelnek tőle, sőt legrosszabb esetben akár szabadságvesztéssel is felelhet, amiért nem fizetett jogdíjakat felesége, Rubint Réka, valamint a saját DVD-in hallható zenékért.

A fitneszguru a TV2 Aktív című műsorában reagált a vádakra.

– Az összes Norbi-DVD eseté­ben én ezeket a szerzői jogokat megvásároltam. A forgatásokon a megvásárolt CD-ről szólt a zene, tehát itt a szerzői jogok az enyémek, a tornák után járó szerzői jog is az enyém. Réka kiadványain viszont nem lemezről, hanem egy dj. közreműködésével készült a gyakorlatok aláfestő zenéje. Ő a diszkósnak fizette meg minden esetben a munkáját. Én sosem láttam sem tracklistát, semmit, de értelem szerint ezért a munkáért is fizettünk – magyarázta Norbi, aki szerint az ügy hátterében egy korábbi személyes sérelem állhat, ugyanis a közelmúltban megváltak egy munkatársuktól, aki Norbi ügyvédje szerint egy közvetítőn keresztül zsaroló levelet írt a Schobert házaspárnak, amelyben 15 millió forintot követelt.

A fitneszguru a Facebookon is reagált az őt ért vádakra. Itt többek között úgy fogalmazott: „A legnevesebb szerzőkkel írattam a háttérzenéket a filmjeimhez, és kezemben a joglemondó nyilatkozatok, tehát maximum nekem kéne a jogdíjakért várakoznom, mivel megvásároltam az aláfestést."

Papp Róbert dj., zeneszerző és a kiadók – CLS, EMI, Warner Music Hungary, Sony Music Entertainment, Universal Music Hanglemezkiadó Kft. – képviselője azonban Norbi mondandójában több igaztalan állítást is találni vélt.

– Három darab DVD-re valóban igaz, hogy maguk íratták a zenét, de a többire nem. Nem vonjuk kétségbe a munkásságát, tiszteljük és elismerjük őt, viszont amiért a kiadó munkatársai és a szerzők megdolgoztak, azt szeretnénk megkapni. A hivatalok azért vannak, hogy ha nem sikerül békés úton rendezni a helyzetet, hozzájuk lehet fordulni. A négyszázmilliós követelésünk pedig helytálló, ugyanis számításaink szerint a tizenhárom év alatt körülbelül nyolcszázezer darab DVD-t forgalmaztak, amelyet ha a kiskereskedelmi árával, azaz kétezer forinttal felszorzunk, akkor egymilliárd-hatszáz millió forintot kapunk, ennek a pedig a huszonöt százaléka – a jogtulajdonosnak járó jogdíj mértéke – körülbelül négyszázmillió forint lehet – magyarázta Papp Róbert, aki bízik abban, hogy Schobertékkel végül mégis sikerül együttműködniük.

Norbi elmondta: nem először fordul elő, hogy megpróbálják lejáratni, ezért időpontot kért a Szerzői Jogvédő Irodától, hogy minél előbb tisztázza – ha egyáltalán szükséges – az esetlegesen elmaradt elszámolást. A jogvédő iroda stratégiai és kommunikációs igazgatója szerint igenis van mit tisztázni.

– A sokszorosítóktól kaptunk adatokat arról, hogy az elmúlt években milyen példányszámban gyártottak DVD-ket. Pontos igényünk nincs, a becslések szerint azonban 2008-ig visszamenőleg nekünk ötvenmillió forint körüli összeg járna – mondta dr. Tóth Péter Benjámin, az Artisjus jogvédő szervezet stratégiai és kommunikációs igazgatója.

A bejegyzés trackback címe:

https://freebirds.blog.hu/api/trackback/id/tr375296182

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása