Szabadon mint a madár...

Freebirds

Freebirds

Tényleg megveszi a Facebook a Wazét?

2013. május 11. - Lenny Jack

A közösségi oldal egymilliárd dollárt adna a népszerű online navigációért.

A Waze ingyenes közösségi navigációs szoftver úgy működik, hogy a felhasználók adatokat küldenek a szerverre saját helyzetükről, s így a navi állandóan nyomon követve a forgalom aktuális alakulását mindig a lehető leggyorsabb alternatív útvonalat kínálja fel nekik.

A híresztelés szerint a tárgyalások a két cég között már fél éve zajlanak, a vételi ár 800 millió és 1 milliárd dollár között ingadozik. A hírt a Calcalist, a Yahoo, a Forbes, az Übergizmo és mások is megírták. Ez lenne a Facebook harmadik komoly izraeli vásárlása, miután 2011-ben megvette a Snaptu és 2012-ben a Face.com fejlesztő céget. Előbbit 70 millió, utóbbit 60 millió dollárért.

Náluk persze a szintén izraeli tulajdonú Waze jóval nagyobb falat, de hasonlíthatatlanul többet is hozna a mobilpiacon láthatóan terjeszkedni vágyó Faceboooknak. Emlékezzünk a nemrég bejelentett Facebook Home-ra, valamint a launcherével bejelentett HTC okostelefonra. Érdemes figyelembe venni, hogy a Waze messze nem csak navigációt jelent, hanem világszerte minőségi térképeket is.

És nem akármilyen térképekről van szó, hanem olyanokról, amiket a felhasználók szinte jelen időben javítanak, a frissítések nem három-hathavonta zajlanak, hanem gyakorlatilag minden változást azonnal végrehajtanak, ahogy a wazerek észlelik azokat. Egy ilyen térképbirodalom (Google Map mintára Facebook Map) bizonyára jól jönne a súlyos Google-komplexustól szenvedő Facebooknak.

Egyelőre a Waze és a Facebook nem nyilatkozik. Amúgy még 2012 októberében lettek partnerek, amikor a navigáció frissített változatában beépített lehetőséggé lett a Facebook-megosztás.

A hazánkban is népszerű, világszerte mintegy 45 millió felhasználóval rendelkező Waze navigáció mindenesetre rendületlenül gyarapodik. Az elmúlt évben megháromszorozta a felhasználói bázisát, csak márciusban másfél millió autóssal több alkalmazza tájékozódásra.

A bejegyzés trackback címe:

https://freebirds.blog.hu/api/trackback/id/tr595295739

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása