Szabadon mint a madár...

Freebirds

Freebirds

Tűzkeresztben a brit titkosszolgálat ügynökei

2013. május 24. - Lenny Jack

Pénteken folytatódtak a brit elhárítással szembeni bírálatok, azt követően, hogy nyilvánosságra került, az MI5 több antiterrorista nyomozás során is gyanúsítottként azonosította, de nem tekintette komoly veszélynek a brutális woolwichi merénylet valószínű tetteseit. A legtalálóbban alighanem a meggyilkolt 25 éves katona, Lee Rigby özvegye, Rebecca fogalmazta meg az emberek érzelmeit. A korábban az afganisztáni Helmand tartományban szolgált gyalogos kétéves kisfiának édesanyja a porig sújtott család más tagjainak társaságában sajtótájékoztatón vett részt. Mint elmondta, „az ember nem számít arra, hogy brit földön ilyesmi történik vele. Azt gondolná, hogy itt biztonságban van".

Politikusok és biztonsági szakértők egyaránt védelmükbe vették a titkosszolgálatot. Erick Pickles, a közösségekért, önkormányzatokért felelős tory miniszter arra hivatkozott, hogy egy „nyitott, demokratikus ország mindig is ki lesz téve megmagyarázhatatlan erőszakos bűncselekményeknek". A brit médiában ezekben a napokban gyakran megszólaló Richard Barrett, az MI6 külföldi hírszerzés volt tisztje is úgy vélte, „rendkívül nehéz lett volna" megakadályozni Lee Rigby halálát. Ahogy a gyanúsítottak, a nigériai származású 28 éves Michael Adebolajo és a 22 éves Michael Adebowale esetében, úgy más, radikális nézeteket hirdető fanatikusoknál is nehéz kiszámítani, mikor, ha egyáltalán, csapnak át a gyűlöletbeszédből véres terrorizmusba.

Közös nyilatkozatban ítélte el a woolwichi merényletet Justin Welby canterburyi érsek, az anglikán közösség vezetője és Shaykh Ibrahim Mogra, a Nagy-Britanniai Muzulmánok Tanácsának főtitkárhelyettese. Mogra a kormányfő előző napi állásfoglalását megerősítve hangsúlyozta, hogy a „borzalmas gyilkosság ugyanúgy megrázta a brit muszlimokat, mint mindenki mást a szigetországban". A történtek az „iszlám elárulását" jelentették, noha az ilyen „barbár cselekedeteknek semmilyen vallási okuk nincs".

Pénteken előkerült egy férfi, akit a gyanúsítottak néhány héttel ezelőtt a Woolwichhoz közeli Greenwichben mintegy ötven méteren át fenyegetően követtek. A 46 éves Paul Ramsamy álcázó ruhát viselt, így feltehetőleg katonának nézték. Adebowale és Adebolajo a terrorakciót egy greenwichi lakásban készítette elő, melyet pénteken egy razzia során húsz, állig felfegyverezett rendőr vizsgált át. Az MI5 elhárítás és a Scotland Yard attól tart, és erre David Cameront, illetve a közvéleményt is figyelmeztette, hogy a csekély technikai felkészülést igénylő akciót hasonló atrocitások követhetik.

A bejegyzés trackback címe:

https://freebirds.blog.hu/api/trackback/id/tr125316541

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása