Szabadon mint a madár...

Freebirds

Freebirds

Így barátkozz idegen kutyákkal

2013. május 24. - Lenny Jack

Békésen sétálgatsz, egyszer csak feltűnik egy ismeretlen kutya. Jobb esetben a gazdájával együtt és vidáman csóválva a farkát, kevésbé szerencsés helyzetben gazdi nélkül, vicsorgó fogakkal.

Bizonyára mindenkinek van legalább egy, az előbb leírakhoz hasonló személyes története. Mit tehetsz ilyenkor? Vagy olyan esetben, ha csupán szívesen megsimogatnál egy idegen ebet? Összegyűjtöttök a legfontosabb tudnivalókat, amelyekre figyelned kell.

buldi.jpg

1. Bármennyire is nehéz, ne mutasd ki a félelmed. Az sem segít, ha ilyen szituációkban még mormolod is magadnak, hogy „nem félek, nem félek, akkor sem félek..."A kutyák ugyanis mindent megéreznek, az emberi félelem pedig agressziót válthat ki belőlük.

2. Ha a gazdájával érkezik a kutya, akkor közelítsd, esetleg érintsd meg (például egy kézfogással) inkább előbbit, mint utóbbit. Ha a kutya látja, hogy gazdája (reakciói alapján) „megbízhatónak" minősít téged, akkor ő is megnyugszik.

3. Mielőtt megsimogatnád az állatot, kérj engedélyt a tulajdonosától. Ő tisztában van ugyanis kedvence testi és pszichés állapotával, így előre tud neked szólni, ha esetleg éppen nem lenne annyira alkalmas az ismerkedés (például az előbb verekedett össze egy másik kutyával, és emiatt ideges).

4. Kerüld a szemkontaktust. Az állatok támadásnak érzékelhetik a közvetlen szemkontaktust, ebből a szempontból teljesen másképp vannak beprogramozva, mint az emberek. A legjobb, ha a gazdájára nézel vagy az állat egyéb, ilyen szempontból semleges területeire, például a mellkasára vagy a lábaira (utóbbi opció különösen javasolt, ha kóbor állattal találkozol, mert így azért továbbra is szemmel tarthatod).

5. Ne állj meg vele szemtől szembe, pozícionáld magad inkább oldalra. Ha ugyanis nem így teszel, azt szintén támadásnak veheti az eb.

6. Ha kimondottan veszélyes állattal van dolgod: ne kuporodj és ne guggolj le mellé, maradj állva. Tartsd meg az alfapozíciódat, sokat javítasz a helyzeteden, ha nem „ereszkedsz" le a szintjére.

7. Hagyd, hogy ő menjen oda hozzád. Ha fordítva cselekszel, azt támadásnak veheti. Várd ki, hogy ő közeledjen, különben félelmet és agressziót válthatsz ki belőle.

8. Nyújtsd oda neki az öklöd, hadd szagolja meg. Fontos, hogy ne nyitott tenyérrel próbálkozz, mert az félelmetesebb és veszélyesebb számára, mint egy ökölbe szorított kéz.

9. Ne a fejét vagy a hátsó testrészét veregesd! Sokkal inkább a vállait, nyakát vagy mellkasát.

10. Vedd fel az ő tempóját. Ha úgy látod, hogy nem nyitott a közeledésedre, ne erőltesd. Néha jobb, ha inkább meg sem próbálsz barátkozni az állattal, csak nyugodtan és barátságosan elhaladsz mellette. Majd legközelebb.


A bejegyzés trackback címe:

https://freebirds.blog.hu/api/trackback/id/tr565316445

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Darkcomet 2013.05.26. 07:43:48

Vagy fél az ember a kutyától, vagy nem. Megjátszani nem lehet. Félelemkor ugyan is speciális szaganyagokat választ ki az ember, amit a kutya megérez. Tehát hiába erőltet nyugalmat magára az ember, ha be van tojva, azt a kutya kiszimatolja.

röhögő 2013.05.26. 07:43:52

Remek összefoglaló. Ezt szerintem már az óvodában tanítani kellene!

Kelly és a szexi dög 2013.05.26. 07:43:55

11 - egy jó könnygázspray mindig legyen nálad, hátha az első 10 szabály nem elég!

_Molly 2013.05.26. 07:44:00

Ezt Cesar Millan kutyapszichológus (aki számtalan problémás ebet rehabilitált már világszerte) úgy foglalta össze, hogy ismeretlen kutyával való találkozáskor "nincs szemkontaktus, nincs érintés, nincs beszéd".

Fontos az is, hogy a farkcsóválás a kutyáknál mindössze az izgatottság jele, és nem a feltétlenül a boldogságé. Ettől még akár támadhatnékja is lehet. Utóbbit jelezheti az is, ha szimatolás helyett csak meredten figyel, vagy ha előrecsapja a fülét, borzolja a szőrét.

Az utcán szembejövő kutyát érdemes a gazdája felőli oldalról kikerülni.

hardenberg 2013.05.26. 07:44:25

Fenti tanácsokból jó néhány a cigányokkal kapcsolatos kommunikációban is hasznosak lehet. Pl. kerüld a szemkontaktust, ne mutasd ki hogy félsz.

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2013.05.26. 07:46:32

Amellett, hogy nem értek a kutyákhoz, volt pár pozitív élményem, mikor a gazdi csodálkozva közölte, hogy a kutyája nem nagyon szereti az idegeneket, engem meg szinte körbenyalogatott lelkes farokcsóválás kíséretében. :)
Érdekes, ezeket a dolgokat, amiket felsoroltál, nem nagyon gondoltam még végig, de általában így szoktam a kutyákhoz közeledni.

Ha szemből jön egy kutya és tetszik, barátságosnak tűnik, akkor esetleg megállok előtte egy-két lépéssel, hogy felfigyeljen rám.
Ha olyan a kutya, akkor általában odajön, körbeszaglászni, aztán vagy hagyja magát megsimogatni, vagy unott pofával otthagy :)

Tapasztalataim szerint a kutyák sokkal kedvesebbek, mint némely gazdák. Persze lehet, hogy ez másnak sem újdonság.

Igaz, volt már félreértés is: egy malamut jellegű "apróság", meg egy törpe(?)spitz jöttek, közös gazdával.
Spitzről tudom, hogy nem túl barátságos fajta, velük nem nagyon próbálkozom. A másik kutya meg kifejezetten ellenségesnek tűnt ritkaság, de ettől picit féltem is, de mégsem bírtam magammal, megkérdeztem a gazdát, hogy szabad-e picit ismerkedni a kutyáival? A spitz nem hazudtolta meg a fajtáról kialakult képemet: morcosan, féltékenyen ugatott. Viszont a másik... Mint egy óriásira nőtt macska, úgy bújt oda hozzám, hogy simogassam... :)
Azóta is lesem, hátha sikerül újra beléjük botlani.

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2013.05.26. 11:50:51

@hardenberg: valamit nem értek. Ha előcenzúra van, ezt miért kellett átengedni?

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2013.05.26. 11:50:57

@Darkcomet: ebben van némi igazság. Bár a "vagy fél vagy nem" hogy értendő?
Gyerekként szabályosan rettegtem a kutyáktól.
Egy rokonunk albérletben élt, a "háziúrnak" volt egy gyönyörű, birkatermészetű kuvasza. Négy lábon volt akkora, mint én felegyenesedve (voltam úgy 4-5 éves). Nem mertem játszani vele, pedig szelídebb kutyát azóta sem láttam. Most meg amilyen hülye vagyok, szinte minden kutyával megpróbálok barátkozni. Sajnos sok esetben házőrzőkkel is... :D
A röhej, hogy néha még össze is jön. Nem tudom, hogy sikerült. Egy kertes házban van egy idősebb németjuhász. Vicsorogva megugat, odaszólok neki, hogy gyere játszani! erre elhallgat, odabújik a kerítéshez és szinte követeli, hogy simogassa az ember. :)

Darkcomet 2013.05.27. 08:50:13

@álfirkász: Ahogy írtam. Vagy fél valaki a kutyáktól, vagy nem. Középút nincs, és megjátszani sem lehet. Itt konkrétan a posztba említett idegen kutyákkal való találkozásra értettem mindezt. Olyan nincs, hogy találkozok egy nagy "dög" ebbel, belül remegek, mint a kocsonya, kifelé meg eljátszom, hogy hű de bátor vagyok. Azokon az illatanyagokon, amik már akkor el kezdenek képződni, amikor még a félelem tárgya nem is tudatosult az emberbe, nem tudunk uralkodni. Ezt egy kutya messziről kiszagolja. Onnantól kezdve minden azon múlik, hogy az eb éppen milyen kedvében van. Akar-e egy kicsit izmozni, vagy eleve hagyna minket a fenébe.

_Molly 2013.05.27. 08:50:14

Az kimaradt, hogy kutya elől elfutni, kutya előtt visítozva ugrálni, az orra előtt kolbász enni nem igazán szerencsés.
Szerintem ezek még fontos dolgok.:)
süti beállítások módosítása