Szabadon mint a madár...

Freebirds

Freebirds

Ismét egy magyar fotósé lett a nap képe a NASA-nál

2013. május 06. - Lenny Jack

Ladányi Tamás asztrofotós felvétele lett a nap képe a NASA honlapján május 4-én. A fotós egy részleges holdfogyatkozást örökített meg a Tihanyi-félszigeten.

Április 25-én részleges holdfogyatkozás volt: a maximális fázis idején a Hold felületének 2 százalékát borította a teljes árnyék, amelyet a félárnyék sávja vont körbe.

Fotó: NASA / Ladányi Tamás

Az előző napok déli áramlásainak köszönhetően a légkör jelentős mennyiségű port tartalmazott, így a telihold a vártnál is vörösebben kelt fel a tihanyi bencés apátság épülete mellett, majd a fogyatkozás alatt a Belső-tó felé vette útjá

Megkérdeztük képszerkesztőnket, hogy lehet ilyen képet készíteni, aki elmondta, szerinte a fotós az álványra rögzített fényképezőgépével többszörös hosszú expoziciót alkalmazott, ami azt jelenti, hogy egyazon „képkockára" több expót is fotózott, mint a régi szép filmes időkben. Manapság a digitális korban a képek külön-külön rögzítődnek, majd később egy digitális képfeldozó szoftverrel illesztik össze.

A magyar fotósokat egyébként egyre jobban szereti a NASA (National Aeronautics and Space Administration, Nemzeti Repülési és Űrhajózási Hivatal), tavaly december 6-án Éder Iván képe lett a nap fotója, amin egy gömbhalmazt vehetünk szemügyre.

A bejegyzés trackback címe:

https://freebirds.blog.hu/api/trackback/id/tr805285279

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása